Interjú a Közvetlen Hangtér blogon

Forrás: http://kozvetlenhangter.blogspot.com/2010/09/interju-bakos-attila.html

A tavaly sok helyütt év albumának választott Thy Catafalque „Róka Hasa Rádió” után gyakorlatilag mindenki egyhangúan ódákat zengett az egész hanganyagről, így arról sokak számára teljesen ismeretlen énekesről is, aki nélkül Kátai Tamás zenekarának legutóbbi albuma sem lenne az, ami. Bakos Attila azonban cseppet sem ismeretlen, vagy kezdő a zenei szakmában. A tavalyi sikerek után idén nyáron megjelent Attila egyszemélyes zenekara, a Woodland Choir új albuma is. Erről, és még egyéb érdekességekről beszélgettünk.


A legutóbb megjelent Woodland Choir lemez óta eltelt 8 esztendő. Tavaly a Thy Catafalque közreműködés, idén már saját lemez. Mik történtek még veled az elmúlt időszakban?

Zeneileg nem történt semmi említésre méltó, hacsak nem az, hogy az eltelt 8 év majdnem minden napján a hangommal foglalkoztam, rengeteget gyakoroltam. A csend annak köszönhető, hogy főként a magánéletemre fókuszáltam, abban elég sok változás történt az elmúlt időszakban. Zenélni leginkább akkor tudok, ha nyugalom vesz körül, ez pedig visszanézve nem nagyon volt jellemző az elmúlt évekre.

Ez a változás, vagy átszellemülés már a „For You” előtt (alatt) megkezdődött? Ugyanis a korábbi lemezeket hallgatva ott érzek először egy drasztikusabb fordulópontot.

Az talán amiatt lehet, mert ott váltottam élő hangszerekre, ami a korábbi stílustól azért eléggé elütött. A zenéimben én annyira nem látom ezt a változást, mert a For You és a Serenity Rise is stabil alapokon nyugszik, máshogy nem is tudtam volna megcsinálni őket. Amúgy leginkább a For You utáni időszakra gondoltam.

Mennyire érzed komolyabbnak, átgondoltabbnak a „Serenity Rise”-t a korábbi albumokhoz képest? Esetleg a céljaidat a zenével most, és akkor?

Albumnak csak a For you-t és a Serenity Rise-t tekintem, a korábbi kazetták inkább szárnypróbálgatások voltak. Az új lemezt kiforrottabbnak tartom, mint a For You-t, jobb körülmények között vettem fel, és több időt is szenteltem rá, hogy változatosabb, sokszínűbb legyen.

Hol, és nagyjából meddig készült a lemez?

2009 elején kezdtem el írni a dalokat, és év végére kész volt a lemez, kisebb-nagyobb szüneteket persze tartottam. Biatorbágy egy külterületi részén élek, itthon vettem fel mindent.

Képen volt szerencsém látni milyen szép kilátás nyílik tőled. A környezet jótékony hatása érezhetően segített, ihletett az alkotásban?

Az ihlet belülről fakad, hála istennek az nincs környezethez kötve, gondban is lettem volna a For you idején a panelban. Viszont a környezetnek köszönhetem azt a nyugalmat, ami nagyon is segített, hogy meg tudjam csinálni az új lemezt.

Érdekes, hogy a panelt említed, mert pont erre vonatkozik a következő kérdésem. Ha egy zsúfolt nagyvárosi rengetegben írtad volna a dalokat, is eléred azt a kellemes, melankolikus, romantikus atmoszférát, amit végül megvalósítottál? De akkor gondolom igen, hiszen a példa erre a „For You”.

Igen, olyan, mintha élne bennem egy világ már régóta, ami nyugalmat ad akkor is, ha épp a nyüzsgő nagyvárosban vagyok. Az életem arról szól, hogy ezt a világot minél jobban megteremtsem magam körül.

A „The Tavern” c. dalban egy középkori kocsmai mulatozást hangulatát hallhatjuk. Inkább vágyódsz el a régi korokba, s képzeletben utazol távoli helyekre és időkbe, mintsem a mának élnél?

Nekem azok a régi korok itt vannak most is, nem vágyódom sehová, nekem itt a legjobb. Inkább megpróbálom azt, amit régről szépnek találok, beleszőni a jelenbe.

Mit találsz régről szépnek?

Az egyszerűséget, az őszinteséget. Persze régen is voltak intrikák, régen is voltak hazudozók, de most mintha sokkal árnyaltabb lenne ez a világ. Sok réteg rakódott az emberekre, ezért aki az igazságra kíváncsi, nincs egyszerű dolga. Ugyanakkor szép eredmény, ha valaki ilyen körülmények között is önmaga tud lenni, és hála istennek egyre több ilyen embert látok.

Gondolod, hogy ezek az emberek, akikben vannak még ilyen régi erények, hogy őszinteség, játszmák nélküli egyszerű élet, helyhez kötöttek? Úgy értem, inkább a rurális, természet közeli környezet, kisebb közösségekkel?

Nem feltétlenül, az csak egy jó lehetőség, és van is egy ilyen tendencia, hogy sokan költöznek ma vidékre, pontosan emiatt. A városok nagyon is fontosak, ugyanakkor ma túl van központosítva rengeteg dolog, kezelhetetlenre felhízott intézményeink vannak, én működőképesebbnek képzelek egy több, kisebb egységből álló rendszert. Nem kell mindenkinek mindent átlátnia, viszont ha valamit szeretne, tudja, kihez kell fordulnia. Ma jó pár dolog van, amit még azok az emberek sem látnak, akik amúgy erre hivatottak.

Teljesen egyedül, vendégzenészek, és egyéb segítség nélkül készült az új anyag?

Igen, egyedül vettem fel az egész lemezt.

Egyébként könnyen dolgozol együtt más zenészekkel?

Akikkel eddig együtt dolgoztam, az mind könnyen ment, általában elég hamar sikerül olyat felvennem, ami megnyeri a másik fél tetszését. Nem is emlékszem semmi komolyabb konfliktusra.

Szereted, ha megkapod a kellő szabad teret, vagy képes vagy megalkudni, és akár iparosként is bekapcsolódni valahova? Azt tenni, amit mások megmondanak előre.

A saját projektjeimben van csak teljesen szabad kezem, úgyhogy ott kiélhetem magam, így aztán ha máshol megvan, hogy mit kell énekelnem, nem okoz gondot. Persze ez a ritkább, a legtöbb esetben én hozom a dallamokat így is.

Egy másik interjúban azt mondtad, jobban szeretsz magyar nyelven írni, mert sokkal több lehetőséget látsz benne. Miért döntöttél mégis az angol szövegek mellett?

Mert azt akartam, hogy mindenhol megértsék a szövegeket. Viszont ez egyre kevésbé érdekel már, úgyhogy a jövőben magyar szövegek várhatóak.

Mitől változott meg a véleményed?

Attól, hogy szeretném, ha a szöveg minél hűebben kifejezné, amit ki akarok vele fejezni. Ebben van egy mélység, amit a magyar nyelven kívül mással én nem tudok leírni. És ez fontosabbá vált, mint az, hogy a világon mindenhol értsék, amit írok. Egy jó kis löketet adott ehhez a Róka Hasa Rádió album, nagyon élveztem magyarul énekelni ott.

Fontos számodra a magyarországi lét, az itt élés, hagyományőrzés, nyelv, népi hiedelmek megtartása, esetleg a zene által mindezen dolgok bemutatása a világ felé? Kérdem ezt azért, mert a Woodland Choir, ha nem is skatulyázzuk, mégiscsak inkább folk zene.

Szeretek itt élni, szeretem a magyar nyelvet, bár a helyi hagyományok és hiedelmek terén nem vagyok otthon. Számomra magyarnak lenni egy minőség, ami nagyon-nagyon régről ered, és amire annyi piszok került, hogy ma például ha azt mondjuk, hogy “ez tipikusan magyar”, akkor többnyire rosszat gondolunk róla. Szeretném, ha ez nem így lenne, szeretném, ha büszkék lehetnénk arra, amik vagyunk. Számomra a magyarság, amit én annak tartok, a létnek egy olyan isteni egyszerűsége, ami kincs a mai világban. Ebből mutatok meg egy darabkát a zenémmel, szóval igen, ez fontos számomra.

Manapság egyre kevesebben döntenek a rendes, hagyományos kiadás mellett. Te miért választottad ezt?

Szerettem volna, ha kézzel is fogható ez a produktum, így teljes a kép. Volt egy idea a fejemben arról, hogy milyen lenne a tökéletes design ehhez az albumhoz, kicsit aggódtam, hogy ezt valaki meg tudja e csinálni. Havancsák Gyula viszont olyat tett le az asztalra, ami túlszárnyalta azt, amit elképzeltem, nagyon örültem neki.

Igen, nagyon szép digipack kiadás készült a lemezhez booklet füzettel. Mesélj egy kicsit róla, milyen koncepció alapján készült?

Mindenképpen profi grafikust akartam, Havancsák Gyulát pedig régóta ismerem már, és a munkáit is szeretem, így rá esett a választás. Annyit mondtam neki, hogy szeretnék egy nagy fát egy domb tetején, a háttérben még több dombbal, és legyen egy pici napfény, olyan, mint amikor kel fel a nap, és hogy ez az egész passzoljon a zenéhez. Ennek a részleteit ő dolgozta ki, és a design minden egyéb részét is ő csinálta, azokhoz tervem sem volt

A lemez az Epidemie Records-nál jelent meg, ahol a Thy Catafalque „Róka Hasa Rádió” lemeze, és a korábbi, „Tűnő Idő Tárlat” lemezük újra kiadása is. Sikeres volt velük az együttműködés, esetleg a jövőt illetően is?

Bár csúszott a kiadás, és kissé nehézkes volt a kommunikáció, végül sikerült mindent megoldani a kiadóval, és elégedett vagyok a végeredménnyel. A jövőt illetően nem tudok biztosat, már kaptam máshonnan is ajánlatot, úgyhogy ezt még meglátjuk.

A youtube-on elég sok dal feldolgozása hallható tőled, s mindezek mellett sok egyéb témájú és hangulatú projectben is részt veszel. Nem nehéz a hirtelen váltás a zenék között?

Nekem az a nehéz, ha sokáig kell egy stílus mellett maradni, szeretem váltogatni ezeket, ill. új területeken kipróbálni magam.

Van bármi olyan, amiben még nem próbáltad magad, akár éneklés, akár bármilyen hangszeres zene, és nagy vágyad?

Nagyon szeretek teátrálisan énekelni, például sokat énekelek a Karácsonyi lidércnyomásból. Egy ilyen darabban tök jó lenne szerepelni, talán még egyszer sikerül. De az is lehet, hogy csinálok erre valamilyen zenei projektet.

Láthatunk valahol, valamikor élő fellépést, esetleg egy Woodland Choir koncert?

Mivel egyedül csinálok mindent, ez nem lehetséges, és Woodland-et amúgy sem vinnék színpadra. Ettől függetlenül nem zárkózom el a fellépések elől, de tervben nincs most semmi.

Köszönöm az interjút, minden jót kívánok.

Én is köszönöm a lehetőséget.

Hozzászólás

*