Vendégkönyv

 1. Between2Worlds:

  Pont a szám címét nem írtam le, jó vagyok. A “Dark Path” (Amorpis: Under the Red Cloud album.

 2. Between2Worlds:

  Az Amorphis új albumán van egy szám, amiben egyes részek énektechnikája és hangulata kifejezetten hasonlít a Taranis – Kingdom albumára… Sosem gondoltam volna, hogy egy Amorphis albumról a Taranis fog eszembe jutni… zseniális szám. Csak fájdítja a szívem, hogy Attila nem akar már semmit kezdeni a Taranis projecttel :(

 3. Keith:

  Love the songs.

 4. admin:

  Szia! Valamikor idén lesz lemez, pontosabbat nem tudok mondani. A nagyobb portálokon kint lesz a hír. Facebookot addig még meglátom.

 5. Betmen:

  Hallo, vannak hírek?

  Lesz pl. tetszikelhető fészbuk oldal? :D

 6. admin:

  Meg, basszameg, indokolatlanul sokat ülök a szövegeken. Mindenesetre a héten kezdem az énekfelvételeket, szóval innentől haladósabb a dolog, de nem merek már megjelenési időpontokról beszélni, egyszer csak kész lesz.

 7. Szasza:

  Jól megcsúsztunk. :D

  Azóta mi történt?

 8. admin:

  Szia! Az új albumom felvételeit csinálom épp, kicsit megcsúsztam vele, de szerintem tavaszra kész leszek mindennel. Konkrétumokat még nem akarok mondani, majd akkor, ha már van hallgatnivaló is. Ill. decemberben kezdem egy norvég akusztikus projekt énekfelvételeit, a zeneszerző a Quadrivium-os Erlend Antonsen.

 9. Szasza:

  Kedves Attila!

  Rég hallottunk felőled, tudnál valamit mondani, milyen fejlemények történtek mostanság a házad táján?

 10. admin:

  Szia! A http://www.lethalconflict.com alatt még elérhető, náluk jelenleg 2300 Ft. Üdv, Attila

 11. AstroDave:

  Szeretném megkérdezni, hogy a Serenity Rise hozzáférhető-e még CD formátumban? Ha igen, hol és mennyibe kerülne? Köszönöm a választ előre is. Üdvözlettel, Dave

 12. Between2Worlds:

  Attila, köszönöm a válaszleveled, wow, így mostmár sokkal világosabb, és visszavonom érvelésem több pontját… a Kingdom szövegei az általad adott “hermeneutikai kulcsokkal” egész más irányba mutatnak, roppant személyesek, és bensőségesek… roppant érdekes, ahogy te egész másként közelíted meg a lélek belső szféráit, mint Kátai Tamás… nagyon-nagyon érdekes!!! Örülök, hogy útba igazítottál az intencióidat illetően!!!

 13. Between2Worlds:

  Utolsó bejegyzésként: a WChoir For You szövegvilága az költészet és őszinteség, szerelem, képzelet, ősiség, összetartozás, a természettel, egymással… Bakos szövegvilága számomra itt lényegesen relevánsabb, mint a Taranisnál… tisztább is… A Serenityben még majd el kell merülni… tényleg páratlan lemezek ezek, egyre inkább zseniálisnak gondolom őket… noha egy kis Dawn of Dreams szerű riffelés jót tenne neki itt ott… hogy ne legyen túl ambient/ritual/neofolk… kéne még ez a leheletnyi fúzió, szerintem… azaz, lehet, hogy érdemes lenne még egy projektet indítani :) az lenne a legjobb!!!

 14. admin:

  Küldtem emailben választ a felmerült kérdésedre, remélem így már tiszta a kép :)

 15. Between2Worlds:

  Igazából viszont a Kátai világa számomra relevánsabb, mint Bakosé… Kátai a reáltudományok/ősiség/idő/múlt/élmények/lélek/személyesség útjaira kalauzol olyan páratlan módon, hogy a “felnőtt” emberek számára már jelentéktelen/elfeledett szférák jelentőségét hangsúlyozza, és visszavisz/elvisz a lélek mélységeibe… az önismeret fontos színterébe… hipnotikus… ő tudja az utat, mint egy idegenvezető… elképesztő…
  Viszont Bakos szövegeit az In days of Yore-on értem, (elfeledett, elhallgatott) történelem és mitológia… roppant érdekes, panteizmus, vallástörténet, “pogány” múlt… viszont a Kingdom szövegeiben miányoznak az alanyok, nincs túl sok kapaszkodó, hogy vajon kikről szól, vagy hogy kik az éppen megszólalók… mitológikus és vallástörténeti háttérrel persze lehet sejteni a dolgokat, de én mindenesetre nem vagyok biztos, hogy Bakos kikre is gondol… Ez kissé okkulttá teszi a szövegeit, a szó eredeti és szimbólikus értelmében egyaránt… Ez a mélység számomra nem olyan “tiszta”, mint Kátai legutóbbi szövegei, hiszen sokkal inkább mitológiai/filozófiai befolyásoltság alatt áll, ezáltal mindig gyanúval kezelendő… míg Kátai , noha zavarosnak tűnő szövegek jellemzik, mégis sokkal tisztább, őszintébb, hiszen nincs semmi filozófia, csupánn önnön érzések és lelekvizsgálat, önreflexió, semmiségnek tűnő, de annál jelentőségteljesebb személyes élmények felszínre hozása… ami által a hallgató is, mint példán keresztül, utazhat a saját lelkébe…
  Szóval Bakos szövegeivel szemben nekem van kérdésem (mi is valójában a mögöttes mélystruktúra/szellemi-filozófiai háttér), Kátaival szemben viszont nincs, mert az számomra érthető, filozófiamentes, illetve releváns…

  Ezzel együtt számomra a mitológia/történelem/panteizmus/ősi képzetek világa roppant releváns, bizonyos szabályok figyelembevétele mellett, amelyeket, úgy sejtem, Bakos művészi szabadsága valamelyest figyelmen kívül hagy, és homályosít…

 16. Between2Worlds:

  Wow, nem tudom abbahagyni a postolást… hihetetlen, Csiharék óta valóban nem volt szerintem olyan, külföldön is potenciális magyar projekt a területen, mint a TC és a Taranis… mondjuk a Sear Bliss-t se felejtsük el, noha a Haunting után szerintem elfogyott a zsenialitásuk, utána már nem tudtak emlékezetes dalokat írni. Az Ahriman is ígéretes volt… Viszont amiért végtelenül hálás vagyok, hogy a TC és a Taranis, noha zeneileg ebben a világban mozog, de szellemiségben, mondanivalóban, szövegekben elmozdult a számomra mindig is taszító fekete/sátános szövegvilágtól. Ez óriási erény, a szélsőségeket véleményem szerint nem az olcsó, hatásvadász szövegekkel kell elérni, a valódi szélsőségekhez elég csupán mélyre nézni a lelkünkbe… ha valaki ott bátran el tud kalandozni, és szövegbe tud önteni onnan valamit, az lesz valójában mély/elementáris, hatásvadászat nélkül…

 17. Between2Worlds:

  Ja, és remélem, hogy a következő Taranisra nem kell oly soká várni!!! Már most alig várom!!! A Taranist muszáj lenne valahogyan külföldön bevinni a köztudatba… csomóan megőrülnének érte, csak nem tudnak róla… simán lemos egy rakás olyan hasonló zenei világú együttest, akik viszont úsznak a sikerben.

 18. Between2Worlds:

  Végre megtaláltam!!! Olyan 2002 tájékán hallottam a Taranis demót, és akkor a szerelmese voltam. Aztán valahogy elveszett az anyag, a gépem összeomlása következtében, és 10 évre feledésbe merült nekem a Taranis, mert nem emlékeztem a zenekar nevére… Megpróbáltam emlékezetbe idézni, mert először egy underground fanzineben olvastam róluk… Egy lapon volt a Thy Catafalque-al, mint a két legérdemesebb magyar art-black project… De amikor megpróbáltam felidézni azt a fanzine oldalt, mindig csak a TC ugrott be… De végre megtaláltam, és micsoda meglepetés!!! azóta született anyag bőven!!! A Kingdom egyszerűen non plus ultra, óriási anyag, a WChoir más, de a két utolsó szerintem zseniális, noha az ilyesfajta zenénél vigyázni kell, hogy nehogy háttérzenébe menjen át, ajánlanám, hogy a művész úr gondolkozzon el azon, hogy hogyan tegye a dallamokat+dalokat olyanná, hogy mindig előtérben maradjanak… nem tudom ezt jobban kifejezni… Ja, és én csupán egyet sajnálnék, ha Attila a vendégeskedések közül a TC-t is pihenőre küldené… minden mást inkább, mint azt!!! A Kátai+Bakos közös halmaz véleményem szerint felülmúlja az egyen-egyenkénti zsenialitást. Kátai borultsága jó hatással van Bakos túlzottan letisztult világára, és fordítva, Bakos letisztultsága/racionalitása/kiegyensúlyozottsága úgy kell Kátai mélylélektani útvesztői számára, mint egy falat kenyér!!! A RókaHasaRádió és a Rengeteg örökérvényű darabok. Bakos valóban kishazánk érthetetlenül alulértékelt vokalistája. A TC nélküle mostmár számomra elképzelhetetlen.

 19. AstroDave:

  Szervusz! Ezúton szeretnék gratulálni a Kingdom lemezhez, nagyon jól sikerült, hangulatos anyag (egy élő dobos mindazonáltal még kifejezőbbé tehetné). Kíváncsian várom a következő lemezt.

  Dave

 20. admin:

  Igen, még be lehet. Írj az info@attilabakos.com-ra egy mailt, aztán a válaszban leírom a részleteket.
  Üdv,
  Attila

 21. Névtelen:

  Szevasz!

  Azt szeretném tudni, hogy a TARANIS: Kingdom anyagot gyári CD-n be lehet tőled szerezni? Válaszodat előre is köszönöm.

  Üdv: A.

 22. Tobi:

  Greetings from Germany!

  The latest Taranis-Album “Kingdom” is awesome! Great, very very beautiful! Keep going, this stuff is what i like most!

 23. Lirite:

  Szia :)
  Most hallgattam a The Tavern cimu szamodat..Nekem nagyon bejon mert jo dallamos, tancolos..nem tudom, honnan jott ez a stilus Neked, de orulok, hogy megszuletett. :)
  Ja es kene mp3-ba, ha kerhetem, mert mar nem vicces oda-vissza tekergetni. :p
  koszi
  Lirite

 24. admin:

  Szia!

  Legközelebb a norvég Quadrivium új albumán leszek hallható. A Taranis új lemezével is haladok, de arról még korai lenne konkrétumot mondani.

  Attila

 25. halihó:

  Halihó!

  Mi jót várhatunk tőled mostanság?

  Szasza

 26. ákombákom:

  Kedves Attila!
  Kár, hogy a következő TC-n már nem tervezel énekelni. Jó lenne, de ha elég volt, hát elég volt. – Így is nem semmit alkottatok mindannyian. Az utóbbi 5-6 év legjobb lemezei között van mindkettő – szerintem.

 27. Kiss Dániel:

  Szia!

  Meghallgattam a Serenity Rise című albumot. Nagyon szép, tiszta igényes munka! Fogom még hallgatni!

  Üdv innen egy utcával lejjebbről.

 28. admin:

  Szia! Nem, saját szerzemény.

 29. szasza:

  Hey! Az Erdei tánc az nem egy népdal eredetlieg?

 30. “Aki “art” szinten van, az szokta tudni, hogy mit csinál.”

  Tehát mivel ő nincs tisztában a zeneelméleti dolgokkal, így a zenéje nem (vagy kevésbé) tekinthető művészetnek, vagyis önkifejezésnek? Amire te gondolsz, az tudomány esetleg. A művészethez nincs sok köze.

 31. Bakos Attila:

  Nyilván, mindenki saját magának dönti el, hogy mennyivel elégszik meg. További sok sikert!

 32. admin:

  Köszi, de nem motivál, hogy megfeleljek fűnek fának, így aztán amíg nekem tetszik az Art, addig marad. Ettől még mindenki szabadon gondolhat a művészetről amit csak akar :)

  Attila

 33. Bakos Attila:

  Hello!

  Grat a zenéhez, csak szerintem legyünk óvatosabbak, ha valaki azt sem tudja, hogy mit játszik ne adja az oldalának az “Attila Bakos’ Art” nevet. Aki “art” szinten van, az szokta tudni, hogy mit csinál. Egyébként sok sikert kívánok, és hajrá!

  ui.:amúgy Am, C és D, Am-nál C-nél D üres húrt pengetve, D-nél A és D üres húr, ha esetleg érdekli még azt aki kérdezte.
  ui2.: tényleg így hívnak…

 34. Hujber Dávid:

  Szia Attila!

  A Thy Catafalque új lemezén nagyon jól énekelsz, ha Kátai Tamás helyében lennék, a következő lemezre is téged hívnálak, és Ágit is. (Azt hiszem, így hívják az énekesnőt) A Woodland Choir-ral most kezdek én is ismerkedni, tetszik. Hangulatos. Egy Aghast-féle horror/ritual/dark ambient lemezen nem gondolkoztál még? Egyébként sok szeretettel ajánlok neked egy zenekart, Blood Of The Black Owl a neve, és a legújabb, A Feral Spirit (2008)-as lemezére nagyon rávagyok gyógyulva. A zene Black/Ritual/Doom Metal. Elég sok régi Bethlehem hatás is van benne, szerintem tetszeni fog neked (is) :-)
  Sok sikert kívánok a jövőben tervezett projectjeidhez!

 35. Mr. Vertigo:

  Szia Attila!

  Én is gratulálok a Róka Hasa Rádiós teljesítményhez, a saját zenéiddel egyelőre csak most ismerkedem, de a Descend – Sunflow albumra már teljesen rákattantam. :)

 36. admin:

  Szia!

  Az van, hogy a zeneelméleti tudásom erőteljesen a nulla felé konvergál. Az Erdei tánc mondjuk nagyon egyszerű, Em, D, C, amiket váltogatok. Az Autumn az már olyan, hogy megmutatni meg tudom bárkinek, de hogy én ott mit bontogatok mire, nem értek az ilyesmihez sajnos.

  Attila

 37. Lulu21:

  Szervusz Attila!

  Meg tudnád nekem mondani, ha nem nagy kérés, hogy az Autumn és az Erdei Tánc c. számok milyen fekvésben vannak? Vagy hogy milyen akkordokat játszol? Nagyon hálás lennék. :)

  Egyébként gratulálok a Thy Catafalque vendégeskedésedhez, a legjobb szám az albumon a Köd Utánam.

 38. MenhiR:

  Taranis rocks man (be3a2do)
  thx for the music

 39. TZ:

  Ejnye, hát itthonról még senki se írt?:) Ezek bizony nagyon igényes zenék, szép, komolyzenébe illő gitárpengetéssel. Sok sikert!

 40. Vladimir:

  Man, your music is very nice, as great as Empyrium’s best pieces.

  Kindest regards from Russia.

 41. Erik:

  Woodland Choir’s “For You” is one of the best acoustic/folk albums i have ever heard. I hope you soon continue on with your beautiful musicianship!

 42. Pavor:

  Really great music especially Taranis,same resquest here+a reincarnation of Taranis ; )

  Total support from Marrakesh(?..Morocco).

  Pvr.

 43. Drakon:

  Absolutely brilliant music, especially Woodland Choir’s “For You”. Please, don’t let such fantastic musicianship go to waste. All the best from Romania.

 44. Brian:

  Hello from Los Angeles!
  All of you music is amazing, and your voice is easily at the top of my list of clean vocals. I second the request for more music!

  Your fan, Brian

 45. Marco S.:

  Hello and greetings from germany!
  I really love your music. Descend and Woodland Choir are wonderfull projects. It’s pity that just few people know your music, but I know, if they would know, they would even love it. ;)

  Best greetings,

  Marco

 46. Faisal:

  Greetings all the way from the Middle East, love your music and looking forward to future projects

Hozzászólás

*